
Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı bir grup, kamuoyuna açık şekilde silah bırakma töreni gerçekleştirdi. 15’i kadın olmak üzere 30 kişilik PKK’lı grup, ellerindeki silahları sembolik bir şekilde büyük bir kazana atarak imha etti.

Törene, Türkiye’den de çok sayıda isim katıldı. Özellikle dikkat çeken isim ise, 8 yıldır yurt dışına çıkma yasağı bulunan DEM Partili Ahmet Türk oldu. Türk’ün yasağının, bu törene özel olarak kaldırıldığı açıklandı.
Süleymaniye’de Tören: Silahlar Kazanda İmha Edildi
PKK’lı grubun Süleymaniye’ye bağlı Surdaş bölgesindeki bir mağarada toplandığı ve daha sonra buradan çıkarak tören alanına geldiği bildirildi. Tören alanında kalabalık bir topluluk yer alırken, 30 kişilik grup ellerindeki silahları yaktıkları kazana attı. Sembolik silah bırakma töreni sırasında örgüt mensuplarından biri Türkçe ve Kürtçe konuşmalar yaptı.
MİT Yetkilileri, Iraklı Görevliler ve DEM Partililer Törende
Törene Türkiye’den ve bölgeden çok sayıda yetkilinin katıldığı bildirildi. Etkinlik alanında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarının, Iraklı yetkililerin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi temsilcilerinin, güvenlik güçlerinin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının hazır bulunduğu aktarıldı.
En dikkat çekici kalabalık ise, DEM Parti ve bileşenlerinden geldi. Katılımcılar arasında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Meral Danış Beştaş ve Ali Kenanoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan, Ahmet Türk ve DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Mithat Sancar da yer aldı.
Ahmet Türk 8 Yıl Sonra Yurt Dışına Çıktı
Törende en çok dikkat çeken isimlerden biri ise Ahmet Türk oldu. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski milletvekillerinden olan ve halen DEM Parti içinde etkin bir siyasi figür olarak öne çıkan Türk’ün 8 yıldır yurt dışına çıkma yasağı bulunuyordu.
Gazeteci İsmail Küçükkaya, Halk TV canlı yayınında verdiği bilgide, Ahmet Türk’ün kendisine yaptığı açıklamayı paylaştı. Türk, “8 yıldır yurt dışı yasağım vardı ama 3 gün önce bu törene katılabilmem için yasağım kaldırıldı” dedi. Bu açıklama, törenin yalnızca sembolik değil, aynı zamanda diplomatik bir anlam taşıdığını da ortaya koydu.
Tartışmalar Başladı
Ahmet Türk’ün yasağının kaldırılması ve silah bırakma törenine katılması kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Sosyal medya üzerinden birçok kişi, bu adımın çözüm sürecine geri dönüş işareti olabileceğini yorumladı. Bazı çevreler ise, PKK’nın törenle silah bırakmasını olumlu karşılarken, diğer bazı kesimler bu gelişmeyi eleştirdi.
Ankara Sessiz
Henüz resmi bir devlet kurumu, törene ve Ahmet Türk’ün yasağının kaldırılmasına dair açıklamada bulunmadı. Ancak MİT’in törende aktif gözlemci olarak yer alması ve Iraklı yetkililerle birlikte bu organizasyonun yapılması, Ankara’nın en azından bilgi dahilinde bu sürece dahil olduğunu gösteriyor.
Sürecin Devamı Bekleniyor
PKK’nın Süleymaniye’de başlattığı silah bırakma sürecinin diğer bölgelere yayılıp yayılmayacağı ve örgütün üst düzey kadrolarının da bu sürece dahil olup olmayacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Öte yandan, Türkiye iç siyasetinde bu gelişmenin yankıları uzun süre konuşulacağa benziyor.
Ahmet Türk’ün 8 yıl aradan sonra yurt dışına çıkabilmesi, DEM Parti’nin törene kalabalık katılımı ve devletin ilgili kurumlarının gözlemci olarak sürece dahil olması, bu adımın sadece bölgesel değil, uluslararası etkileri olan bir stratejik gelişme olduğunu gösteriyor.